Monddood

Politiek gevangen in Slot Loevestein

Info

Samen met Martin Sämmer van MAF bedacht ik een unieke inhoudelijke aanpak voor de geschreven informatie in deze tentoonstelling. Alle tekstuele informatie is in eerste instantie gecensureerd, als een bezoeker informatie wil lezen, moet hij/zij daar extra moeite voor doen.
Direct bij binnenkomen is het al raak. Zo lijkt het forse projectiedoek in het entreedeel van de tentoonstelling op een megagrote gecensureerde tekstpagina en is behalve de tentoonstellingstitel geen woord meer leesbaar. Tekstborden en vitrines zijn voorzien van transparante overlays met daarop zwarte balken die, behoudens enkele steekwoorden, de volledige inhoud afdekken. Ook de door de politieke gevangenen geschreven boeken in de tentoonstelling zijn voorzien van een censurerende laag. Een bezoeker moet eerst een overlay optillen wil hij/zij de borden en de boeken kunnen lezen.
Op de zolder van het slot, in de protestruimte, zie je onder meer een collage van protestposters, hier staat ook een uitnodigende felgele tafel met stoelen. Bezoekers kunnen gezeten aan deze tafel, door op een kaart een boodschap te schrijven en deze in de postbus te deponeren, ook zelf actie ondernemen. Op het tafelblad schreef ik met de hand een opvallende uitnodiging daartoe.
Op de grote en ronde posterwand in de afsluitende ruimte zijn voormalig politieke gevangenen afgebeeld die met hulp van Amnesty International vrij zijn gekomen.

Fotografie: Mike Bink, MAF, Stroomberg

TASC

Graphic floor

Info

Commissioned by MAF, I designed a graphic interplay of lines on the floors of the hall and corridors in TASC, a new Amsterdam VMBO vocational school for technology. I also designed the room numbering in the building.
Technology in a broad sense was an important starting point for the design. The lines and shapes used on the floors were made with existing industrial line materials and pictograms and give you the feeling of being in an industrial hall.
The different zones in the school were each given their own approach in form, color and detailing. The colors of the lines leading to the different wings in the building match the colors of the lockers in those locations.
Different solutions and details can be experienced: for the entrances to the classrooms, I designed rectangles that indicate that it is forbidden to stand there; the doors in the corridors act as an imaginary switch that connects the continuous lines; the stairs where students present their work are marked by blue flared and interrupted lines; for the main hall, I designed two playing figures, and around the support pillars are so-called storage location markers mounted. Since a student needs to get from A to B as quickly as possible during a school day, I also designed the 'elephant paths'.
The design for the room numbering is based on systems used in warehouses to label products.

Photography: Thijs Wolzak and Stroomberg

TASC

Grafische vloer

Info

In opdracht van MAF ontwierp ik een grafisch lijnenspel op de vloeren van de hal en de gangen in TASC, een nieuwe Amsterdamse vmbo vakschool voor techniek en technologie. Daarbij ontwierp ik ook de ruimtenummering in het gebouw.
Techniek in brede zin vormde een belangrijk uitgangspunt bij het ontwerpen. De op de vloeren toegepaste lijnen en vormen zijn gemaakt met bestaande industriële belijningsmaterialen en pictogrammen en geven je het gevoel in een industriële hal te zijn.
De verschillende zones in de school kregen ieder een eigen aanpak in vorm, kleur en detaillering. De kleuren van de lijnen die naar de verschillende vleugels in het gebouw lopen, sluiten aan bij de kleuren van de lockers op die locaties. 
Er zijn diverse oplossingen en details te ervaren: voor de ingangen naar de klaslokalen ontwierp ik verdrijvingsvlakken; de deuren in de gangen werken als een denkbeeldige schakelaar en verbinden zo de doorlopende lijnen; de trappen waar leerlingen hun werk presenteren zijn gemarkeerd middels blauwe uitwaaierende en onderbroken lijnen; voor de centrale hal ontwierp ik twee spelende figuren en om de steunpilaren zijn zgn. opslaglocatie markeringen aangebracht. Aangezien een leerling zo snel mogelijk van A naar B moet zien te komen tijdens een schooldag, ontwierp ik ook alvast de olifantenpaadjes.
Het ontwerp voor de ruimtenummering is gebaseerd op systemen die in magazijnen worden toegepast om producten te labellen.

Fotografie: Thijs Wolzak en Stroomberg

Pages