Omar Sharif op sulfaatkarton

02.05.04

Door: Hanneke Jelles
In: de Papierkoerier

 

Drukkers hebben groot gelijk dat ze voor topklussen regelmatig Invercote inzetten. Wonderlijk genoeg ligt de naam van dit uitstekende sulfaatkarton bij vormgevers minder vooraan in het geheugen. Terwijl Invercote precies het materiaal kan zijn waardoor de door u bedachte productie ook werkelijk die sfeer en kwaliteit krijgt die u voor ogen had. Zoals bij de winnende inzending van Mart. Spruijt en Philip Stroomberg voor de Invercote wedstrijd: een kaartenset met foto’s van Omar Sharif.

Festival
De zwartwit portretten van Omar Sharif zijn herkenbaarder dan een logo. Sharif is het ikoon voor een complete generatie filmliefhebbers. De films waarin hij speelt zijn schitterend; en Sharif zelf verdient de titel ‘Le Grand Charmeur’ ten volle.
Toen Adel Salem van Sphinx Art Productions bij grafisch ontwerper Philip Stroomberg kwam voor promotiemateriaal, stond al gauw vast dat de portretfoto’s een prominente rol moesten krijgen.
Salem en Stroomberg werken al jaren samen; ze weten wat ze aan elkaar hebben. Vandaar dat Stroomberg het aandurfde om niet de gevraagde folder en filmkrant te ontwerpen. Hij kwam met iets totaal anders: een strook van negen kaarten, leporello gevouwen; de laatste twee dienden tevens als omslag en bevatten alle informatie over het festival.
‘Bij filmfestivals is het gebruikelijk dat er brochures en een festivalkrant gemaakt worden,’ legt Stroomberg uit. ‘Die worden verspreid via de uitbureaus en de festivallocaties. Het formaat moet handzaam zijn, anders nemen de bezoekers het niet mee. Ik wilde iets maken wat je meeneemt en bewaart, en waarbij die prachtige karakteristieke kop van Omar Sharif een grote rol zou spelen. Ik kwam al gauw op kaarten: het doet denken aan de filmplaatjes van vroeger. Een grappig detail is het lijstje films op de achterzijde, met de tekst ‘ga je mee naar...’ ; je kunt aanvinken voor welke film je de ontvanger uitnodigt. Door de kaarten te versturen krijg je een mooie vorm van gratis direct mail. Kortom, ik was helemaal overtuigd van het concept en gelukkig was Salem ook snel overtuigd.’

Het juiste zwart
Philip Stroomberg werkt zo’n tien jaar als grafisch ontwerper en is alweer een jaar of zeven vaste klant bij Mart. Spruijt. Dit bedrijf – in 2006 bestaat het honderd jaar – heeft een naam hoog te houden als het gaat om kwaliteitsdrukwerk. Stroomberg: ‘Hier is het prettig dat je je ideeën kunt bespreken en dat je begrepen wordt. Als ik bijvoorbeeld een bepaalde sfeer voor ogen heb bij zwartwit drukwerk, dan kan ik hier een intensief gesprek voeren over wélk zwart dat dan moet zijn, wat het effect is op bepaald papier. Er komen boeken met zwarttinten en allerlei drukvoorbeelden op tafel, waarmee we samen bepalen hoe het moet worden. Vaak denkt een drukker ad hoc: niet verder dan de éne stap in het proces waarvoor hijzelf verantwoordelijk is. Daardoor is het eindresultaat minder voorspelbaar. Bij een drukkerij als Mart. Spruijt begrijpen ze het complete concept, van idee tot beoogd eindproduct, voor ze aan de slag gaan. Het resultaat is daardoor zoals ik het graag wil hebben.’ Ton Hennis, directeur van Mart. Spruijt: ‘Het is niet voor niets dat hier net zoveel orderbegeleiders als drukkers werken.’

Flexibel
Dat er bij de kaartenserie geen ruimte in het budget was voor meer dan twee kleuren – naast het geel een enkelvoudig zwart – vindt Stroomberg geen bezwaar. ‘Ik vond de krachtige, zwarte uitstraling van de oude foto’s belangrijk. Daar is de zwartcurve op aangepast.’ ‘Daarom is ook niet voor een laminaat gekozen, dat zou een te glossy, moderne uitstraling geven; de kaarten worden beschermd door een eenvoudig persvernis,’ vult Jos Morree van Mart. Spruijt aan.
Jos Morree is degene geweest die Invercote als materiaal voorstelde, met name vanwege de flexibiliteit. De kaarten moesten niet spontaan losraken maar wel makkelijk los te scheuren zijn; de achterzijde moest plezierig te beschrijven zijn. Stroomberg: ‘Meestal heb ik zelf een uitgesproken idee van het papier dat ik wil gebruiken. In dit geval had ik een dummy gemaakt van stevig mc. Jos voorzag meteen dat door de nabewerking – het perforeren en rillen – papier geen mooi resultaat op zou leveren. Invercote is uitstekend bedrukbaar én zo sterk dat het niet op de naden breekt bij rillen, en de perforatie mooier wordt. Ik ben bijzonder gelukkig met die keuze; het product moest cachet hebben.’

Verrast
Waren de drukker en ontwerper extreem trots op dit product? ‘Voor ons is het al bijna gewoon dat Philip met mooie dingen komt; in die zin was het zeker niet uitzonderlijk. Eigenlijk was de zwartwit achterzijde nog het lastigste,’ vindt Hennis. Dat verbaast Stroomberg: de achterzijde is voorzien van tekst, en als postzegel is er een klein portret van Sharif gebruikt. ‘Ik ben bij het drukken van de voorzijde komen kijken, maar ik heb de achterzijde met een gerust hart aan de drukker overgelaten’. Maar juist de ongestreken zijde van het papier in combinatie met een vrij donker portret draagt het risico van dichtlopen in zich. Dat is niet gebeurd, dankzij de zorg van de drukker én de keuze voor Invercote.
Dat de kaartenserie voor de wedstrijd is ingestuurd is te danken aan de papierconsulent bij Proost en Brandt. Eén dag voor de deadline kwam de kaartenset bij de jury binnen, net op tijd om de eerste prijs in de wacht te slepen. Ton Hennis reist in het voorjaar naar de fabriek in Iggesund, Philip Stroomberg krijgt een (betaalde) opdracht voor een promotionele uiting op Invercote. Over wat het wordt wil hij nog niets kwijt; we houden u op de hoogte. •

 

Philip Stroomberg werkt samen met een netwerk van ontwerpers, freelancers, fotografen en andere creatieven. Hij ontwerpt huisstijlen, de lay-out voor websites en allerhande drukwerk, onder meer voor de culturele sector. Voor meer informatie: www.philipstroomberg.nl.

  • Stroomberg Omar Sharif kaartenboekje
  • Stroomberg Omar Sharif kaarten
  • Stroomberg Omar Sharif kaartenboekje
  • Stroomberg Omar Sharif kaartenboekje
  • Stroomberg Omar Sharif kaarten
  • Stroomberg Omar Sharif kaartenboekje

Teksten

Omar Sharif op sulfaatkarton

02.05.04

Meer teksten